Kategoriat
villiruoka

Villiruokaa Suomen luonnosta

Villiruokaa ovat Suomessa luonnonvaraisina kasvavat marjat, sienet, villivihannekset ja -yrtit, järvi- ja merikalat, riista ja poronliha. Meillä luontomme on siis suoranainen aarreaitta terveellistä ravintoa, josta paljon voi hyödyntää kuka tahansa ilmaiseksi jokamiehenoikeuksilla.

Luonto kestäisi nykyistä suuremman sadonkorjuun useimpien raaka-aineiden osalta. Marjastaminen on koko kansan harrastus, mutta etenkin kevään ja alkukesän villiyrtit ja villivihannekset ovat monelle vieraita.

Villiruoan monipuolisemmalla hyödyntämisellä on monia positiivisia vaikutuksia:

  • Villiruoka on terveellistä ja sopii erinomaisesti osaksi Itämeren ruokavaliota
  • Ainesten keruu on mainiota hyötyliikuntaa ja luonnossa oleskelu parantaa myös henkistä hyvinvointia
  • Luonnontuotteiden kerääminen sopii osaksi kestävää kotimaan matkailua muun muassa kalastusreissujen muodossa
  • Osalle ihmisistä villiruoka voi muodostaa tulonlähteen ja työllistää muitakin yritystoiminnan kautta

Luontoelämyksiä saaristosta: Visit Utö