Villiruokaa ovat Suomessa luonnonvaraisina kasvavat marjat, sienet, villivihannekset ja -yrtit, järvi- ja merikalat, riista ja poronliha. Meillä luontomme on siis suoranainen aarreaitta terveellistä ravintoa, josta paljon voi hyödyntää kuka tahansa ilmaiseksi jokamiehenoikeuksilla.
Luonto kestäisi nykyistä suuremman sadonkorjuun useimpien raaka-aineiden osalta. Marjastaminen on koko kansan harrastus, mutta etenkin kevään ja alkukesän villiyrtit ja villivihannekset ovat monelle vieraita.
Villiruoan monipuolisemmalla hyödyntämisellä on monia positiivisia vaikutuksia:
- Villiruoka on terveellistä ja sopii erinomaisesti osaksi Itämeren ruokavaliota
- Ainesten keruu on mainiota hyötyliikuntaa ja luonnossa oleskelu parantaa myös henkistä hyvinvointia
- Luonnontuotteiden kerääminen sopii osaksi kestävää kotimaan matkailua muun muassa kalastusreissujen muodossa
- Osalle ihmisistä villiruoka voi muodostaa tulonlähteen ja työllistää muitakin yritystoiminnan kautta
Luontoelämyksiä saaristosta: Visit Utö